سومین جلسه پیششتابدهی شتاب دهنده ماینتک
برای درک بهتر تفاوت بیزینس پلن و بیزینس مدل میتوانیم دو شرکت بزرگ Google و Yahoo را بررسی کنیم. در سال ۱۹۹۹ گوگل تنها یک سایت ساده برای جستجو بوده اما شرکت یاهو از قابلیتها و ویژگیهای مختلفی در سایت خود بهره میبرد. اکنون بعد از گذشت ۲۰ سال اگر این دو شرکت بزرگ را بررسی کنیم متوجه میشویم که موفقیت و رشد گوگل نسبت به یاهو بسیار چشمگیرتر بوده است. علت این موضوع در بیزینس مدلهای این دو شرکت نهفته است. اگر به لحاظ بیزینس پلن شرکت یاهو را بررسی میکردیم، احتمال موفقیت آن بعد از گذشت این چند سال نسبت به گوگل بسیار بالاتر میبود اما شرکت گوگل این پیروزی خود را مدیون بیزینس مدل موفقتری است که نسبت به یاهو دارد.
مدل چیست؟
توصیف ذهنی ساده و نمایش مفهومی ساختار یک پدیده و یا یک فرآیند پیچیده. آقای الکساندر استروالدر در کتاب خودش با عنوان “خلق مدل کسب و کار” این موضوع را با زبانی ساده بیان نموده است. تعریفی که ایشان در این کتاب از مدل کسب و کار بیان کرده است به این شرح است: «در مدل کسب و کار، منطق یک شرکت در چگونگی خلق، ارائه و کسب ارزش را توصیف میکند».
بوم مدل کسب و کار (Business Model Canvas)
ابزار ساده تصویری و در عین حال بسیار قدرتمند است که ۹ بخش سازنده مدل کسب و کار را توصیف میکند. این بوم دارای ۹ المان میباشد که در تصویر ذیل مشخص شدهاند.
در واقع هدف ما از طراحی این بوم ایجاد راههای ارتباطی موثر و منطقی بین ما و مشتری میباشد. در ادامه بحث به بررسی یک به یک این المانها میپردازیم:
- بخش مشتریان: مشتریان، قلب هر مدل کسب و کاری را تشکیل میدهند. بدون مشتریان سودآور هیچ شرکتی نمیتواند در بلند مدت دوام آورد. به منظور برآورده کردن بهتر نیازهای مشتریان، شرکت ممکن است آنان را در بخشهایی جداگانه بر حسب نیازهای مشترک، رفتارهای مشترک و سایر ویژگیها گروهبندی کند.
- ارزش پیشنهادی: ارزش پیشنهادی در واقع دلیل ترجیح یک شرکت نسبت به سایر شرکتها توسط مشتریان است. هر ارزش پیشنهادی متشکل از بستهای منتخب از محصولات و یا خدمات است که نیازهای یک بخش خاص از مشتریان را برآورده مینماید. بنابراین ارزش پیشنهادی، مجموعه یا بستهای از منافع است که شرکت به مشتریان پیشنهاد میدهد.
- کانالهای توزیع: کانالهای توزیع و فروش، ارتباطی واسط میان شرکت با مشتریان آن میباشند. کانالها نقاط تماس با مشتری هستند و نقش مهمی را در تجربه مشتری ایفا میکنند.
- ارتباط با مشتریان: شرکت باید نوع رابطهای را که میخواهد با هر بخش از مشتریان ایجاد کند، برای خود شفاف کند، گستره این روابط میتواند از ارتباطات حضوری تا خدمات پشتیبانی خودکار را در برگیرد. انگیزههای زیر میتوانند پیشرانهای ارتباط با مشتری باشند:
- جذب مشتری
- حفظ مشتری
- افزایش میزان فروش
- جریانهای درآمدی: اگر مشتریان قلب مدل کسب و کار باشند، جریانهای درآمدی شریانهای آن را تشکیل میدهند. شرکت باید از خود بپرسد که هر بخش مشتری واقعاً برای چه ارزشی تمایل به پرداخت پول دارد؟ در صورتی که شرکت به این سوال پاسخ درستی دهد، قادر به ایجاد یک یا چند جریان درآمدی برای هر بخش مشتری میشود. هر جریان درآمدی ممکن است ساز و کارهای قیمتگذاری مختلفی داشته باشد.
- منابع کلیدی: هر مدل کسب و کاری به منابع کلیدی نیاز دارد. این منابع، شرکت را قادر میسازند تا ارزش پیشنهادی خود را خلق و ارائه نماید، به بازارها دست یابد، ارتباط با بخشهای مشتری را حفظ کند و کسب درآمد نماید. بسته به نوع مدل کسب و کار، منابع کلیدی مختلفی مورد نیاز است. منابع کلیدی میتوانند فیزیکی، مالی، معنوی یا انسانی باشند. این منابع میتوانند تحت تملک شرکت باشند، توسط شرکت اجاره شوند و یا توسط شرکای کلیدی تأمین شوند.
- فعالیتهای کلیدی: هر مدل کسب و کاری نیاز به تعدادی فعالیت کلیدی دارد. این فعالیتها مهمترین اقداماتی هستند که یک شرکت باید انجام دهد تا عملکرد موفقی داشته باشد. همانند منابع کلیدی، فعالیتهای کلیدی نیز برای خلق و ارائه ارزش پیشنهادی، دستیابی به بازارها، حفظ ارتباط با مشتری و کسب درآمد ضروری میباشند و همچون منابع کلیدی، بسته به نوع مدل کسب و کار، فعالیتهای کلیدی نیز متفاوت هستند.
- شرکای کلیدی: شرکتها به دلایل مختلفی برای خود شریک برمیگزینند و مشارکتها، سنگ بنای بسیاری از مدلهای کسب و کار میگردند. شرکتها به منظور بهینه نمودن مدلهای کسب و کار خود، کاهش ریسک یا کسب منابع، اقدام به ایجاد ائتلافهایی میکنند.
- ساختار هزینهها: این جزء سازنده، مهمترین هزینههایی که حین اجرای یک مدل کسب و کار خاص ایجاد میشود را توصیف میکند. خلق و ارائه ارزش، حفظ ارتباط با مشتری و ایجاد درآمد، همگی با خود هزینههایی به همراه دارند. پس از تعریف منابع کلیدی، فعالیتهای کلیدی و مشارکتهای کلیدی میتوان چنین هزینههایی را به سادگی محاسبه نمود.
چند نکته
#ماینتک #شتابدهنده #شتاب_دهنده #شتابدهنده_معدنی #شتاب_دهنده_معدنی
#شتابدهنده_حوزه_معدن_و-صنایع_معدنی #شتاب_دهنده_حوزه_معدن_و_صنایع_معدنی