وزارت دفاع ایالات متحده قصد دارد برنامهای برای تخمین قیمتها و پیشبینی عرضه نیکل، کبالت و سایر مواد معدنی حیاتی ایجاد کند، اقدامی که با هدف افزایش شفافیت بازار انجام میشود اما در عین حال متغیری جدید و نامطمئن را وارد بازارهای جهانی فلزات میکند.
این برنامه که پس از اعلام رسمی وبسایت پنتاگون در ماه اکتبر چندان مورد توجه رسانهها و افکار عمومی قرار نگرفت، بخشی از تلاشهای گستردهتر واشنگتن برای شروع سریع تولید مواد معدنی حیاتی ایالات متحده مورد استفاده در ساخت سلاح و انتقال انرژی است.
تولید ایالات متحده تا حدودی به دلیل اینکه تلاش برای ساخت معادن جدید آمریکایی میتواند تحت تاثیر نوسانات قیمت کالاها باشد، همچنان از چین به عنوان رهبر این بازار عقب است. به عنوان مثال، جروویس گلوبال سال گذشته اعلام کرد ساخت پروژه کبالت آیداهو را تا حدی به دلیل قیمتهای پایین بازار به حالت تعلیق درمیآورد، حتی در حالی که معدنکاران کبالت چینی – با حمایت مالی پکن – اعلام کردند که تولید فلز باتری را در تلاش برای افزایش قیمت خواهند داشت.
به صورت سنتی، قیمت فلزات توسط بازارهای آتی و آژانسهای قیمتگذاری تعیین میشود و منعکس کننده آن چیزی است که خریداران حاضر به پرداخت هستند و همزمان فروشندگان مایل به پذیرش با استفاده از عرضه، تقاضا و عوامل دیگر هستند.
کار پنتاگون، توسط بخش پروژههای تحقیقاتی پیشرفته دفاعی آن (دارپا) اداره میشود که درپاسخ به پرتاب ماهوار اسپوتنیک ۱ توسط اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۵۷ تشکیل شد و به توسعه اینترنت و واکسن mRNA برای جلوگیری از شیوع کووید – ۱۹ کمک کرد.
ایده قیمت گذاری با هوش مصنوعی از کجا شکل گرفت؟
دارپا و سازمان زمین شناسی ایالات متحده قصد دارند یک یا چند پیمانکار خصوصی را برای توسعه یک مدل مبتنی بر هوش مصنوعی که «قیمت ساختاری» یک فلز را بر اساس مکان و زمان تولید آن و همچنین هزینههای نیروی کار، عرضه و سایر هزینهها ایجاد کند، استخدام کنند.
بر اساس اسنادی که رویترز به دست آورده، برنامه دارپا که به عنوان اکتشاف قیمت باز برای امنیت ملی شناخته میشود، به منظور افزایش شفافیت قیمت برای آژانسهای دولتی و نهادهای تجاری و جبران خطری است که واشنگتن معتقد است بازارهای آتی و آژانسهای قیمتگذاری برای امنیت ملی ایجاد میکنند.
پنتاگون معتقد است که معاملات خرید کالا با استفاده از «دادههای قیمتگذاری مبهم و معیوب» انجام میشود که «موانع اساسی برای رقابت تجاری ایالات متحده» ایجاد میکند، طبق این اسناد، هم به مبادلات آتی و هم به ارائه دهندگان قیمتگذاری تجاری میکند.
یکی از سخنگویان دارپا در این باره اعلام کرد: این یک برنامه باز و اساسا درباره شفافیت است و تلاشها برای «رفع کدورت بازار که میتواند باعث اختلال در زنجیره تامین شود» و این دادهها توسط آژانسهای دولتی و نهادهای تجاری استفاده خواهد شد.
اگرچه این اقدامات اعتراضهایی را به دنبال داشته است. به گفته برخی منابع، تلاشهای پنتاگون برای تعیین قیمت رسمی فلزات دولتی ایالات متحده یا جایگزینی بورس فلزات لندن LME و سایر بازارهای آتی نیست.
با این حال، این اسناد از شکست بورس فلزات لندن در قیمت گذاری نیکل در سال ۲۰۲۲ به عنوان یکی از «دینامیکهای درون زا در بازار و شیوههای ضد رقابتی که میتواند بازارهای آتی را به منبع ضعیفی از اطلاعات قیمت تبدیل کند، اشاره کرد.»
به گفته یکی از منابع، پیشنهادها در اواخر نوامبر ارائه شد و تصمیمگیری در مورد انتخاب یک یا چند پیمانکار ممکن است به زودی در این ماه اتخاذ شود.
طبق اسناد، مدل هوش مصنوعی طی دو سال در سه مرحله اجرا خواهد شد.
این برنامه همچنین قصد دارد پیشبینی کند که چگونه عرضه میتواند تحت تاثیر شوکهای غیرمنتظره بازار مانند اعتصابات کارگری قرار گیرد، اگرچه به پیمانکاران گفته شده است که بلایای طبیعی یا سایر رویدادهای خاص بازار را پیشبینی نکنند.
تحلیلگران بازار معمولا تخمین میزنند که تقریبا ۵ درصد از تولید جهانی یک فلز میتواند هر ساله توسط چنین شوکهای غیرمنتظرهای مختل شود.
قیمت گذاری انقلابی
مقامات دفاتر مرکزی دارپا در آرلینگتون ویرجینیا هدف این برنامه را «انقلاب در ساخت و انتشار پیشبینیها به خصوص پیشبینی قیمت، عرضه و تقاضا در بازارهای مواد معدنی حیاتی» عنوان کردهاند.
یکی از منابع عنوان کرد که پیشبینی نوسانات قیمت و محاسبه مقدار مناسب برای یک فلز میتواند به مقامات پنتاگون فرمولی برای زمان خرید ذخایر ملی بدهد. به عنوان مثال، پنتاگون امسال قصد دارد ۱۳۰۰ تن لانتانیوم مورد استفاده در آلیاژهای فولادی بخرد. اما لانتانیوم، یکی از ۱۷ عنصر نادر خاکی، در بورسهای آتی معامله نمیشود و کنترل چین بر این بخش، تعیین اینکه آیا قیمتهای ارائه شده منعکس کننده اصول بازار هستند یا خیر، دشوار است.
افزایش قیمت زغالسنگ در سال ۲۰۲۱ باعث جهش ۲۰۰ درصدی قیمت منیزیوم شد که سند پنتاگون میگوید «افق نامشخصی برای زنجیره تامین مواد حیاتی ایالات متحده ترسیم میکرد» منیزیوم را میتوان در کنار زغالسنگ تولید کرد و البته از جمله موارد استفاده آن در ساخت موشک و سایر تسلیحات است.
مشخص نیست که چگونه برآورد قیمت فلزات یا عرضه دولت ایالات متحده توسط شرکتهای معدنی، مشتریان آنها و بورس فلزات که همگی ساختار بازار موجود را طی صدها سال توسعه داده، توسط هوش مصنوعی انجام خواهد شد.
بیشتر فلزات در قراردادهای بلندمدت به فروش میرسد. مصرف کنندگان، تولیدکنندگان و معاملهگران اغلب فلزات ناخواسته خود را در بورس فلزات لندن به فروش میرسانند، بازاری که آخرین راه حل است و در آن قیمتها کمتر از بازار فیزیکی است.
در بازار فیزیکی، خریداران معمولا حق بیمه پرداخت میکنند که هزینههایی مانند هزینههای حمل و نقل، بیمه و مالیات واردات را در نظر میگیرد، بالاتر از قیمت بورس فلزات لندن است که به عنوان مرجع در نظر گرفته میشود.
چندین معدن کار لیتیوم، عناصر نادر خاکی و گرافیت شروع به اعمال قیمتهای بالاتر برای فلزات تولید شده در خارج از چین کردهاند، اما این شرایط به صورت قراردادی مورد مذاکره قرار گرفته و تحت تاثیر هیچ طرح قیمت دولتی نیست.
بورس فلزات لندن اعلام کرده که انتظار دارد استفاده از هوش مصنوعی برای تجزیه و تحلیل عرضه و تقاضای فلزات رشد کند، اما در عین حال در بیانیه خود تاکید کرده که قیمتهای این بورس بر اساس معاملات دنیای واقعی است که توسط کاربران بازار در سراسر جهان تعیین میشود.
منبع: معدن نیوز